"Scopul este să trăim ortodox, nu numai să vorbim şi să scriem ortodox." (Cuviosul Paisie Aghioritul)

Apoftegme ale Cuviosului Paisie

Posted by PicasaUn om nepăsător poate fi ajutat, punând în el neliniştea cea bună după Dumnezeu, să-l facem ca să vrea el însuşi să se ajute; cu sila nu se face nimic.

Pe creştini trebuie să îi caracterizeze: agerimea duhovnicească şi nobleţea.

Când cineva începe să facă cedări în păcat, se înnegreşte lăuntric, i se tulbură ochii sufletului şi pe toate le vede tulburi.

Nu credeţi uşor ce auziţi, pentru că sunt unii care le spun aşa cum le înţeleg ei.

Când intenţiile sunt curate, omul are odihnă.

Atunci când se foloseşte fără discernământ, adevărul poate face şi crimă.

Evlavia este bună, dar trebuie însoţiotă neapărat de discernământ şi dreptate duhovnicească, pentru a nu deveni evlavia îngustă la minte şi plină de senilitate. Cel ce are smerenie, niciodată nu face pe dascălul; cel care crede că este destoinic să îndrepte pe alţii are mult egoism.

Diavolul, atunci când vrea să lupte un om, trimite întâi un drăcuşor “anestezist”, care ne face injecţie cu nesimţire (ne face să uităm de noi), apoi merge el însuşi si-l ciopleşte pe om, făcând ce vrea din el.

Diavolul ne poate oferi o grămadă de justificări, numai să nu ne lăsăm de patimile noastre.

Unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?” iar ea le va răspunde: „Nu ştiu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi poţi găsi toată mizeria pe care o vrei”. Şi va începe să îţi înşiruiască toate locurile murdare pe unde a fost. Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?” ea îţi va răspunde: „Coş de gunoi? Nu, n-am văzut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate”. Şi va începe să îţi înșiruiască toate florile din grădină sau de pe pajişte. Vedeţi voi, musca nu ştie decât unde este mizeria în timp ce albina ştie unde se găsesc irişii sau zambilele.
Iar eu am realizat că unii oameni sunt asemenea muștelor iar alții asemeni albinelor. Cei care se aseamănă cu muștele găsesc răul în orice și sunt preocupați de el. Aceștia nu văd binele din jurul lor. Dar cei ce se aseamănă cu albinele nu văd decât bine oriunde s-ar uita. Oamenii limitați gândesc și privesc totul într-o manieră greșită, în timp ce aceia care au gânduri pozitive, orice ar vedea, orice li s-ar spune, vor gândi într-o manieră optimistă.

Odată un student a venit la chilia mea și a bătut la ușă. Deși aveam de citit un teanc de scrisori, m-am decis să merg să văd ce vrea. „Ce doreşti fiule?” l-am întrebat. „Aici este chilia părintelui Paisie?” m-a întrebat el zicând: „vreau să îl văd pe părinte”. „Da, aici este, dar părintele nu e, a plecat să cumpere ţigări”, i-am spus eu. „Înseamnă că s-a dus ca să ajute pe cineva” a spus acesta cu un gând bun. „Nu, a mers să le ia pentru el”, am spus eu. „Le-a terminat pe toate şi tânjea după o ţigară. Pe mine m-a lăsat aici singur şi nu ştiu când se întoarce. Dacă mai durează mult, am să plec”. Ochii umeziţi ai studentului i-au trădat emoţiile şi a spus din nou cu un gând bun: „Îl tulburăm pe părintele Paisie”. L-am întrebat: „De ce vrei să îl vezi?”, „Vreau doar binecuvântarea lui”, mi-a răspuns. „Ce binecuvântare vrei de la el, naivule! E ţicnit, îl cunosc bine. Nu are pic de har. Nu-ți mai pierde timpul așteptându-l să se întoarcă. Va fi morocănos, s-ar putea chiar să fie beat, căci mai are și viciul acesta”. Cu toate astea, tânărul a rămas optimist. Într-un final i-am spus: „Am să îl mai aştept şi eu puţin, ce vrei să îi transmit?” „Vreau să îi dau o scrisoare” a spus, ���dar îl aştept ca să îmi dea şi binecuvântarea”.
Vedeţi? Oricât de multe lucruri rele i-aș fi spus, le-a privit pe toate cu ochi buni. Când i-am spus despre țigări, ochii i s-au umezit. „Cine ştie”, a gândit el „probabil s-a dus ca să ajute pe cineva”. Alţii sunt educaţi, citesc mult dar cu toate acestea nu gândesc precum tânărul acela! Odată ce îl contraziceai, el crea imediat o altă idee și ajungea la o concluzie chiar mai bună decât prima. Am fost uimit de această capacitate a lui! A fost prima oară când am văzut așa ceva

Un comentariu:

Dana spunea...

Citind această postare am realizat că sunt doar parţial/superficial/aparent creştinată dar, în realitate, NU.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...